Ompele itse turvaistuinviitta!
Vinkkejä turvaistuinviitan ompeluun.
Tiedän Häivän sivuilla käyvän vuosittain paljon ihmisiä, jotka etsivät kaavaa tai ohjeita ommellakseen itse turvaistuinviitan. Olen haaveillut kaavojen tekemisestä myyntiin, mutta se on ainakin toistaiseksi vielä jäänyt toteuttamatta. Kaavaa en siis valitettavasti pysty teille nyt tarjoamaan, mutta kokosin kuitenkin muutamia vinkkejä niille, jotka haluavat viitan itse ommella. Toivottavasti tästä on apua ja iloa teille!
Jos etsit valmista laadukasta kotimaista turvaistuinviittaa lapselle, löydät niitä täältä.
Kaavavinkki
Olen itse aikoinaan testannut tämän Goober Pea Designin kaavan (Linkki vie Goober Pean kotisivuille, sama kaava löytyy myös ainakin Etsystä). Ohjeet on englannin kieliset, mutta mukana on myös runsaasti kuvia.Tästä saa myös hyvän peruskaavan hupulle sekä vinkit esim. käsiaukkojen ompeluun.
Jos ompelet tällä kaavalla, kannattaa huomioida seuraavat asiat: Tämä kaava on suunniteltu hupun kanssa. Jos teet huputtoman version, kannattaa pääntiestä tehdä pienempi ja lisätä siihen resori. Jos lisäät käsiaukot, kannattaa tarkistaa niiden paikka ennen leikkaamista. Neppareita on suosittele niskaan, ne painaa, avautuu ja irtoilee helposti.
HUOM! Tämä kaava on erilainen ja yksinkertaisempi kuin Häivän myynnissä olevat viitat.
Viitan ompelu ilman kaavaa
Yksinkertaisen viitan ompelu ilman valmis kaavaakin onnistuu kyllä. Yksinkertaisimmillaan viitan voi tehdä täyskellona/ympyränä, jonka leikkaa edestä auki lisäten vetoketjun ja leikkaa keskelle ympyrän pääntieksi. Pääntien pituus on hyvä olla 30-55cm riippuen lapsen koosta, käytetyistä materiaaleista ja pääntien viimeistelystä (resori, kaulus, huppu vai ei mitään). Kannattaa siis sovittaa, jos vain mahdollista. Jos lisäät hupun jostain muusta kaavasta, kannattaa valita huppu, joka on tehty kolmesta kappaleesta ja sauma ei jää näin paimaan pään taakse. Hupun on hyvä olla myös reilu, jotta sitä pystyy asettelemaan istuimessa ja pipo sopii sen alle.
Materiaalien valinta
Kankaan määrä: Yhdestä kappaleesta tehtyyn viittaan tarvitse kangasta seuraavasti (väh. 135cm leveä kangas): Koko 1, ikäsuositus 0-3v (vetoketjun pituus 40cm) huputon viitta 1m ja hupullinen 1,3m. Koko 2 (2-5v, vetoketjun pituus 45cm) huputon viitta 1,2m ja hupullinen 1,5m. Koko 3 (+4v, vetoketjun pituus on 55cm) hupullinen viitta kankaan tarve n. 1,8m (väh 140cm) leveä. Näillä kangasmäärillä voi hupun keskikappaleen joutua leikkamaan langasuunnan vastaisesti. Jos teet kovin ohuesta tai joustavasta kankaasta kannattaa tämä huomioida ja varata kangasta enemmän. Keittovillassa "väärään suuntaan" leikkaaminen ei haittaa.
Suosittelen valitsemaan luonnonmateriaaleja ja päälikankaaksi paksuhkoa villakangasta, kuten buklee- tai keittovilla. Huovutettu villa pitää hieman tuulta (erityisesti vuoritettuna), on lämmin, mutta ei hiosta, siirtää kosteutta ja on antibakteerinen.
Lasten vaatteisiin suosittelen kangasta, jolla on Öko-tex 100 sertifikaatti tai luomuvillaa (esim. GOTS). Tämä takaa, että kankaassa ei ole käytetty lapsille haitallisia kemikaaleja (villan tuotantoprosesseissa ja kuljetuksissa voidaan käyttää paljonkin erilaisia kemikaaleja). Villakankaissa on muutenkin paljon eroa mm. karheuden ja pölyävyyden suhteen. Jos mahdollista, kannattaa käydä hypistelemässä tai tilata mallitilkku kotiin. Vuorikankaasta riippuen villan on hyvä olla neliöpainoltaan n. 360-410g7m2 riippuen villanlaadusta ja kudonnasta. Paksumpi voi olla liian paksua vuorin kanssa - viitasta tulee jäykkä ja ompelu on vaikeaa.
Vuorikankaaksi suosittelen myös hengittävää luonnonmateriaalia kuten puuvillafleeceä tai omaa lemppariani puuvillaista tikkicollegea.
Vuorikankaalla kannattaa olla korkeimman luokan Öko-tex 100 serifikaatti, koska esim. kaulus ja huppu tulee suoraan lapsen ihoa vasten. Merinovillaa ostaessa suosittelen myös varmistamaan, että se on mulesing-vapaata. Luomu (esim GOTS) ja kierrätyskankaat ovat aina hieman ekologisempi valinta.
Tekokuituisia kankaita en käyttäisi, koska ne hiostavat ja pilaavat villan upeat ominaisuudet. Pieni määrä tekokuitua ei kuitenkaan pilaa kankaan ominaisuuksia tai hengittävyyttä vaan saattaa parantaa sen rakennetta tai kestävyyttä. Kierrätettävyyden kannalta sekoitekankaat ovat tietysti ongelmallisia.
Tässä muutamia vuorikankaita, mitä olen itsekin viittoihin vuosien aikana kokeillut ja mitä on helppo löytää tavallisista kangaskaupoista.
Merinovilla interlock: Koko villainen viitta, ihana ajatus! Merinovilla interlock ei kuitenkaan ole kovin kestävää enkä sen vuoksi sitä suosittele. Se rikkoutuu helposti tarttuessaan johonkin, hankautuu ja nukkaantuu istuinta vasten, imee lunta itseensä ja muuttuu painavaksi kosteana. Omaan käyttöön kulumisen riskin tiedostaen tästä saa kuitenkin upean viitan. Tämä on hieman haastellista ommella, joten kannattaa tukea kangas hyvin ja syöttää kangasta ommellessa välttäen sen venyttämistä.
Puuvillafleece: Ihanan pehmeä! Miinukset: Helposti nukkaa vaatteita ja istuinta sekä joistakin voimakkaista väreistä voi märkänä/kosteana irrota väriä. Nukkaisesta pinnasta voi olla hankala myös irroitella likaa. Lumi tarttuu helposti ja voi olla hankalaa irrottaa. Kangas imee paljon kosteutta ja tämä voi aiheuttaa hankaluuksia, jos viittaa tarvitsee pestä. Usein aika paksua, mikä voi aiheuttaa ongelmia ommeltaessa kotikoneilla.
Puuvillatikkicollege: Tämä on oma lempparini ja valikoitunut myös Häivän viittojen vuorikankaaksi. Antaa hyvän tuulen kestävyyden, mutta hengittää. Kestää paremmin kuin puuvillafleece tai merino-interlock, eikä nukkaa. Rakenteensa ansiosta ei jää märäksi ja painavaksi ja kosteus siirtyy hyvin pois iholta/ kankaan pinnalta. Lumen saa puisteltua irti ja tahrat pyyhittyä pinnasta. Kiva ommella yhdessä villakankaan kanssa, varsinkin jos joustavuus on molemmissa kankaissa aikalailla sama. Näissäkin on eri laatuja. Kannattaa kokeilla hieman hangata pintaa, jotta saa käsityksen pinnan kestävyydestä.
Mallin valinta
Miettiessä haluaako huppua vai ei, kannattaa ottaa huomioon lapsen istuimen malli, viitan pääasiallinen käyttötarkoitus sekä lapsen persoonallisuus. Huppu tulee pitää aina istuimessa päässä. Joten jos istuimessa on ahdas pääntuki, ei huppua voi viittaan laittaa. Jos istuimeen kuitenkin sopii, antaa huppu lisälämpöä ja suojaa erityisesti ulkona. Käsiaukot ovat erittäin käytännölliset, mutta eivät pakolliset, lapsi voi käyttää käsiään myös viitan alta tarvittaessa.
Muuta huomiotavaa ja vinkkejä
- Minkälainen ompelukone sinulla on käytössäsi? Villa ja vuorikangas voivat olla liian paksu yhdistelmä ja erityisesti joustavan tai paksun vuorin kanssa haasteelliset. Kannattaa tehdä koeompelu halutuista kankaista ennen kankaiden leikkuuta ja ompelun aloitusta. Erityisesti vetoketjun päälitikkaukset ja pääntien resori voivat olla liian paksuja joillekin koneille. Valitse silloin ohuemmat materiaalit ja/tai jätä päällitikkaukset pois.
- Laita viittaan aina vetoketju, mieluiten 2-lukkoinen.Turvallisuussyistä suosittelen viittaan aina vetoketjua. Näin viitta saadaan onnettomuuden sattuessa nopeasti auki ja pois päältä ilman, että lapseen tarvitsee koskea tai hänen asentoaan muuttaa.
Kaksilukkoinen avovetoketju avautuu ylhäältä normaalisti ja lisäksi sen saa avattua alhaalta ylälukkoon saakka. Vyöt on helpompi kiinnittää, kun vetoketjun avaa alhaalta. Viitta pysyy lapsen päällä, vyöt näkee hyvin eikä helmaa tarvitse nostaa lapsen kasvoille. Viitan voi näin pitää myös avoimena autossa tai sisätiloissa (kuten kaupassa).
Suosittelen valitsemaan 6mm muovisen hammasketjun, joka on tarpeeksi jämerä ja kestävä, mutta kuitenkin kevyt. En suosittele spiraaliketjua tai kevyempää hammasketjuakaan.
- Vinkki vetoketjun ompeluun: Laita silitettävää tukinauhaa vetoketjun alle ja syötä kangasta ommellessa ja ole tarkka ettei kankaat pääse venymään. Näin vetoketju ei kupruile ja sitä on myös helpompi käyttää. Mikäli ompelukoneesi pystyy, tikkaa vetoketju myös päältä, katso ettei kangas jää liian lähelle hampaita ja vetoketjun kelkka pääsee liikkumaan vapaasti (ompeleen riittävä etäisyys ketjusta).
Ketjun alle käy hyvin esimerkiksi joustamaton kiinni silitettävä tukinauha, jonka ei tarvitse olla kovin paksua. Myös pääntielle tai käsiaukkojen alle voi halutessaan laittaa tukikangasta helpottamaan ompelua. Suosittelen ohutta hieman joustavaa tukikangasta. Esim. Häivän verkkokaupasta löytyvä 60g/m2 joustava tukikangas on oikein sopivaa.
- Keittovillaa ei tarvitse huolitella. Keittovilla ei purkaudu tai rispaudu reunoistaan. joten sitä ei tarvitse huolitella. Helpoin tapa esimerkiksi helmaan onkin taittaa ja tikata keittovillan raakareuna vuorin päälle. Näin helmasta saa siistin ja saumoista ohuempia. Myös esimerkiksi vetoketjun alle voi tehdä suojalistan keittovillasta leikatusta huolittelemattomasta kaitaleesta.
- Yksityiskohdat: Huputtomaan viittaan suosittelen lisäämään niskaan ripustuslenkin pehmeästä puuvillakanttinauhasta. Hupullisen viitan voi ripustaa myös hupusta, joten siihen ei tarvitse ripustuslenkkiä. Viitta kannattaa kuitenkin laittaa aina henkariin, kun mahdollista, mutta ripustusmahdollisuuskin on kätevä olla olemassa. Myös heijastinnauhaa voi ommella viittaan esim. helmaan lisänäkyvyyttä tuomaan. Viittaan käy myös pehmeät irtoheijastimet ja heijastavat vetoketjun vetimet. Vetoketjun alle suosittelen suojalistaa, joka suojaa lapsen leukaa ja vaatteita.
- Höyrytä valmis viitta silitysraudan höyrytystoiminnolla. Ole varovainen, jos kankaat sisältävät keinokuituja ja ole huolellinen ettet osu muoviseen vetoketjuun vahingossa.
Ja lopuksi: Ole armollinen ompelujäljellesi. Villakangas paksulla vuorilla on yllättävän vaikea ommella, vetoketju kupruilee helposti ja käsiaukoistakaan ei välttämättä tule kovin nätit eikä päälitikkaukset välttämättä onnistu kotikoneella. Siisti ompelujälki vaatii paljon harjoittelua ja hyvät välineet.
Ompelun iloa! Voit jättää myös kysymyksiä ja kommentteja alla olevaan kommenttikenttään ja vastailen sinulle mielelläni!
Kirjoittaja on Häivän perustaja ja omistaja Henna, joka toi ensimmäisenä turvaistuinviitat Suomen markkinoille vuonna 2018. Hän on itse ommellut lukuisia viittoja eri malleilla, erilaisista materiaaleista ja erilaisilla ompelukoneilla.
Jätä kommentti